Veelgestelde vragen

Heb je een andere vraag? Neem dan contact op met een van onze medewerkers en wij zullen die voor je beantwoorden.

Algemene vragen over oordoppen

Oordoppen die het gehoor beschermen werken door het geluid dat naar het oor doordringt te dempen of te blokkeren. Dit gebeurt op verschillende manieren, afhankelijk van het type oordoppen. Sommige oordoppen werken door het geluid te absorberen, terwijl andere oordoppen het geluid weerkaatsen of blokkeren met behulp van een barrière.

In het algemeen zullen oordoppen die het gehoor beschermen de intensiteit van het geluid dat naar het oor doordringt verminderen, waardoor het gehoor minder belast wordt. Dit kan helpen om blijvende schade aan het gehoor te voorkomen, zoals gehoorverlies of gehoorschade. Oordoppen kunnen ook helpen om het geluid dat door het oor wordt gehoord aangenamer te maken, bijvoorbeeld bij het luisteren naar muziek of het bezoeken van een drukke en luidruchtige omgeving.

Er zijn verschillende soorten oordoppen die het gehoor kunnen beschermen. Hier zijn enkele voorbeelden:

  1. Schuim oordoppen: Schuim of foam oordoppen zijn gemaakt van een schuimachtig materiaal dat het geluid absorbeert wanneer het in contact komt met het oor. Ze zijn vaak goedkoop en eenvoudig te gebruiken, maar kunnen minder comfortabel zijn dan andere soorten oordoppen. Deze oordopjes bieden vaak een algehele betere demping dan siliconen oordoppen.

  2. Siliconen oordoppen: Siliconen oordoppen zijn gemaakt van een zachte en flexibele siliconen materiaal. Ze zijn comfortabeler dan schuim oordoppen en kunnen vaak beter passen in het oor, waardoor ze effectiever zijn in het blokkeren van geluid. Ze zijn ook vaak duurzamer en waterbestendig. 

  3. Op maat gemaakte oordoppen: Op maat gemaakte oordoppen oftewel otoplastieken, zijn speciaal gemaakt om precies in het oor te passen van de persoon die ze draagt. Dit maakt ze vaak comfortabeler en effectiever in het blokkeren van geluid dan andere soorten oordoppen. Ze worden meestal gemaakt door een audicien en kunnen op verschillende manieren worden gemaakt, zoals door het maken van een afdruk van het oor of door het gebruik van een computermodel van het oor.

Er zijn ook andere soorten oordoppen die het gehoor kunnen beschermen, zoals oordoppen met filters (festival oordopjes) of oordoppen die elektronische geluidsvermindering gebruiken. Het is belangrijk om te kiezen voor oordoppen die geschikt zijn voor jouw specifieke behoeften en omstandigheden. Raadpleeg een audicien of een expert op het gebied van gehoorbescherming als je hulp nodig hebt bij het kiezen van de juiste oordoppen.

Een setje gaat ongeveer 1,5 jaar mee en is met gewoon water en zeep schoon te maken. Je kan eventueel oordopjes reiniger kopen. 

De universele wegwerp oordopjes zijn geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Voor kinderen jonger dan zes jaar wordt vaak een op maat gemaakte oplossing (otoplastieken) gemaakt. Dit kost rond de € 100 per set en gaat slechts heel kort mee omdat de kinderen zo snel groeien. Ze zijn dan heel snel weer aan een nieuwe set toe. Wil je een setje aanvragen? Stuur dan een email naar: info@oordoppen.be

Hoewel oordoppen die het gehoor beschermen veel voordelen hebben, zijn er ook enkele nadelen verbonden aan het gebruik van oordoppen. Hier zijn enkele voorbeelden:

  1. Comfort: Sommige mensen kunnen het oncomfortabel vinden om oordoppen te dragen, vooral als ze niet goed passen of als ze langdurig worden gedragen. Dit kan leiden tot irritatie of jeuk in het oor, of zelfs tot oorontstekingen. Ga daarom goed na of je de juiste maat oordopjes draagt en blijf je oordopjes schoonmaken, wanneer dit geen wegwerp oordopjes zijn.

  2. Vertraging in de reactie: Oordoppen kunnen ook de reactiesnelheid vertragen, omdat ze het vermogen om te horen beperken. Dit kan gevaarlijk zijn in situaties waarbij snelle reacties nodig zijn, zoals op de weg of op het werk.

Hoewel deze nadelen er zijn, zijn ze meestal beperkt en kunnen ze worden verminderd door de juiste oordoppen te kiezen en ze op de juiste manier te gebruiken.

Algemene vragen over oorkappen

Oorkappen zijn gehoorbeschermers die je oren draagt, in plaats van in het oor. Oorkappen worden meestal gebruikt bij situaties bij harde tot extreem harde geluiden, zoals op de bouwplaats, grasmaaiers en op de schietbaan. 

Oorkappen kan je onderscheiden in twee verschillende gehoorbescherming. Het gaat om passieve gehoorbescherming en actieve gehoorbescherming.

Passieve oorkappen: deze gehoorbeschermers dempen op een passieve manier het gehoor. Ze beschikken over een hoge demping van het geluid en hebben verdere geen andere functionaliteiten. , kan elk type worden ontworpen met verschillende kenmerken om aan verschillende behoeften te voldoen. Passieve oorkappen zijn zo groot dat ze uw oren volledig bedekken en vertrouwen op fysieke isolatie om ze te beschermen tegen koude lucht (of ander geluid). Hoewel ze niet zo effectief zijn in het blokkeren van geluid als elektronische gehoorkappen, zijn passieve gehoorkappen ideaal voor buiten zijn tijdens de wintermaanden omdat ze bescherming bieden tegen de kou zonder dat u naar statische geluiden hoeft te luisteren.

Actieve oorkappendeze gehoorbescherming beschermt ‘actief’ het gehoor. Veel oorkappen beschikken over een functie die actief dempt. Zo kan de oorkap het gehoor beschermen bij plotselinge geluiden met 82 decibel of hoger. Actieve oorkappen zijn over het algemeen elektrisch en bevatten nog meer functionaliteiten zoals een bluetooth of radio functie. Daarnaast kan je ook communiceren met actieve oorkappen middels een microfoon en ontvanger.