• Snelle levering
  • Boven de 40 euro gratis verzending
  • 30 dagen retour
  • Webshop Keurmerk

Wanneer wordt geluid gevaarlijk?

Geluidsvolume wordt uitgedrukt in decibellen, afgekort: dB. Hoe meer decibellen, hoe meer geluid, hoe meer risico op gehoorbeschadiging. Ter illustratie: werkgevers zijn wettelijk verplicht om hun werknemers gehoorbescherming aan te bieden in een werkomgeving met een geluidsvolume vanaf 80 dB.

Maar er is nog een factor, namelijk de tijdsduur waaraan het gehoor wordt blootgesteld aan geluid. Het geluidsvolume dat we 'ongestraft' enkele minuten kunnen verdragen, vormt een significant risico op gehoorbeschadiging bij een langere blootstellingsduur.

We weten allemaal dat we snel achteruit moeten lopen en onze oren beschermen als we het lontje van een donderslag zien branden... maar toch nemen velen van ons dagelijks veel reëlere risico's dan die ene nieuwjaarsavond in het jaar.

Lawaaidoofheid is voor het leven

Het gehoor is een verfijnd en gevoelig zintuig. Tienduizenden miniscule haarcelletjes geven geluid via trillingen door aan de hersenen. Te veel geluid - en dus te veel trillingen - beschadigen deze haarcellen. Voor altijd, want ze groeien niet meer terug. Een dergelijke gehoorbeschadiging is dan ook definitief en onomkeerbaar.

Bekende geluiden in decibellen...
Wat is een decibel? Een aantal voorbeelden:

Fluisteren
Praten
Straatgeluid
Printer
Grasmaaier
Handzaag
Druk café
Heftruck
Snelwegverkeer
Slijptol
Handboor
Snurken
Cirkelzaag
Windruis bij 100 km/u
Kettingzaag
Hogedrukreiniger
Walkman
Concert
MP3-speler 'max' 25
25
60
70
75
85
88
90
90
96
98
99
75 - 110
102
102 (onder helm!)
105
108
80 - 110
90 - 115
120


Volgende